Historiaa

Rönkön kukkatarhan historiaa

Rönkön Kukkatarha Oy on syntynyt vuonna 2001 emoyhtiö Rönkön Puutarhat Oy:n diffuusion tuloksena. Alun perin toiminta on alkanut vuoden 1962 tienoilla vihannes- ja kukkaviljelyllä. Myös kukkakauppatoiminta on ollut mukana alusta asti. Yrityksen perustivat Pekka ja Ritva Rönkkö. Alkuvuosina yrityksen nimi oli Kauppapuutarha Pekka Rönkkö, myöhemmin Ky.

Kukkakauppa toimi aluksi puutarhan yhteydessä Jänisniemessä, josta se siirtyi todennäköisesti viimeistään vuonna 1973 Pyhäsalmen keskustaan Ollintielle perinteikkäälle Rönkön suvun kauppapaikalle ja sai nimekseen Puutarhan Kukka. Vuonna 2011 tuli tuhosi tämän 1930 luvulla valmistuneen rakennuksen ja Puutarhan Kukka jatkoi toimintaa nykyisissä, uusissa tiloissa Asematiellä.

Kukkia viljeltiin aluksi Jänisniemessä sulassa sovussa vihannesten kanssa kunnes uusi Kukkatarha rakennettiin Kantatie27:n ja valtatie4:n ristysalueen läheisyyten Vaskikellontielle vuonna 1991. Viljelyssä on ollut alkuaikojen leikkokukkien ja perinteisten ruukkukasvien jälkeen lähinnä kukkivia kasveja, jopa viherkasveja. Uusi Kukkatarha mahdollisti kukkatuotannon kehittämisen niin että tukkumyynnistä luovuttiin ja keskityttiin pelkästään vähittäismyyntiin suoraan kasvupaikalta ja omalta kukkakaupalta Asematieltä.

Myös vihanneksia viljellään edelleen Jänisniemessä. Maailman parhaiksikin mainitut tomaatit, kurkut ja paprikat sekä muut kausituotteet tuottaa sukulaistemme omistuksessa oleva Rönkön Puutarhat Oy.

Yrityksemme historiaa on  myös 30 vuotta vanha viiniköynnös Kukkatarhan kasvihuoneessa. Sen kasvatti kollegoilta saaduista pistokkaista jo edesmennyt puutarhaneuvos Pekka Rönkkö ja se on ilahduttanut niin meitä kuin asiakkaitammekin vuodesta toiseen….

Valtteri ja Margit Rönkkö